Kauhajoen päivä

Yleistä

Seuran nimikkotapahtumaa Kauhajoen päivää vietetään elokuun 10. päivän tienoilla. Ajankohta perustuu Kauhajoen taistelun vuosipäivään.

Kesällä 1808 kauhajokelaiset kyllästyivät venäläisten miehitysjoukkojen läsnäoloon ja vaatimuksiin ja ryhtyivät vastarintaan. Venäläisten kosto oli kauhea: lähes kolmasosa talollisista menetti tulipaloissa asumuksensa, kirkko ja tapuli poltettiin, irtaimistoa tuhottiin ja varastettiin, siltoja revittiin, peltoja sotkettiin ja karjaa teurastettiin. Suomen sodan aikana Kauhajoella käytiin useita taisteluja.

Kauhajoen päivää vietettiin ensimmäisen kerran 1908.

Kauhajoen päivä on sananmukaisesti kotiseutujuhla, sillä juhlapaikan ja ohjelman tarjoavat eri kylät vuorotellen ja valmisteluihin osallistuvat Seuran lisäksi kyläyhdistykset ja muut järjestöt. Näin pitäjän eri osat ominaispiirteineen tulevat luontevasti esiin. Juhlan vietto aloitetaan jossakin Kauhajoen kirkoista perinteisesti jumalanpalveluksella, jonka jälkeen seppelpartiot vievät seppeleen tai kukkalaitteen sankarihaudoille ja Suomen sotien muistomerkeille.

Kauhajoen päivää vietettiin ensimmäisen kerran 1908. Aluksi juhlapäivää ei vietetty joka vuosi, mutta Kauhajoki-Seuran perustamisesta lähtien se on kuulunut vuosittain elokuun tapahtumiin.

Kauhajoen päivän viimeaikaisia näyttämöitä

Kuvia Kauhajoen päivän viettämisestä