Kauhajoen kansallispuku

Omaa kansallispukua alettiin suunnitella Kauhajoelle jo 1910–1920-luvulla. Tiettävästi Kauhajoen Nuorisoseura jopa valmisti puvun, joka kuitenkin jäi lähettämättä Kansallismuseolle hyväksyttäväksi. Uusi yritys tapahtui 1930-luvulla, mutta silloin kauhajokelaisten naisjärjestöjen pukutoimikunnan ehdotukset tyrmättiin Kansallismuseossa historiallisen kontaktin puuttumisen vuoksi.

Kauhajoki-Seuran v. 1960 perustamalla tekstiilitoimikunnallakin oli vaikeuksia löytää vaatimukset täyttävä hamekankaan malli. Lyyli Mattilan tarmokkuus ja toimikunnan yhteistyö taiteilija Annikki Puurusen kanssa johtivat vihdoin 1965 toivottuun tulokseen.

”Lopulta löytyi malli Ala-Ikkelän talossa 1880-luvulla kudotun maton puretusta tilkusta. Siitä ja aiemmin Toivakan talosta löydetystä ketjusta kehiteltiin Kauhajoen puku. Kansallispuku hyväksyttiin Kansallismuseossa 6.8.1965. Kaksi päivää myöhemmin Lyyli Mattila esitteli puvun Kauhajoen päivillä Lamminmaan koululla ja luovutti sen Kauhajoki-Seuralle.” (Kauhajoen Joulu 2013)

Kansallispuku on hyvä ja ajaton edustus- ja juhlapuku. Kauhajoen puvun tarvikkeita, kaavoja, ohjeita ja neuvontaa on saatavissa Etelä-Pohjanmaan Kotiteollisuusyhdistyksen alaisuudessa toimivasta Kauhajoen Taitokeskuksesta. Pukuun kuuluva koru ja hakaset ovat myynnissä samassa paikassa. Jos kansallispukua ei halua hankkia omaksi, sen vuokraamista voi tiedustella Taitokeskuksesta, puhelimitse 044 5455 811 tai osoitteesta  www.taitoep.net kautta.

Kauhajoki-Seuraan tulee tasaiseen tahtiin Kauhajoen kansallispukua koskevia kyselyjä. Seura ottaa mielellään vastaan hyviä pukuja lahjoituksina tai kohtuullista korvausta vastaan. Nyt Kauhajoki-Seura omistaa kaksi käyttökuntoista kansallispukua, jotka on siirretty pois Taitokeskuksesta ja jotka ovat nykyisin Kauhajoki-Seuran hallussa. Pukujen vuokraamisesta voi sopia Seuran sihteerin Liisa Viitasen kanssa. Sen sijaan pukujen valmistamisesta, kunnostamisesta ym. saa ohjeita edelleen Taitokeskuksesta.

Kansallispukujen "tuuletuspäivä"

Useina vuosina on kansallispukujen omistajia kutsuttu Kauhajoen kotiseutumuseon markille näyttäytymään pukuunsa sonnustautuneina. Tilaisuudesta on tullut suosittu.